zaterdag, 05 november 2005

Wie neemt de proef op de som???

«Met aceton in brandstoftank rijd je 130 km verder»
Het is een verhaal dat al jaren de ronde doet op internet: doe wat aceton in uw brandstoftank en rij meer dan honderd kilometer méér met dezelfde hoeveelheid brandstof.
Voor de eerste keer en na lang opzoekingswerk heeft een wetenschapper uit Charleroi (de man wil anoniem blijven) de zaak onderzocht, «Het klopt inderdaad», zegt Dr. P. «Door 94 milliliter aceton, gemengd met vier liter plantaardige olie, toe te voegen aan mijn brandstoftank, rij ik maar liefst 130 kilometer verder.»
De man is doctor in de farmaceutische wetenschappen, met een passie voor auto’s en motoren. Hij hoorde voor het eerst over de techniek op de BBC. «En op internet vond ik tientallen getuigenissen. Ik wou het ook proberen.»
Zo gezegd, zo gedaan. Dr. P voegde 94 milliliter aceton — een product dat vrouwen gebruiken om nagellak te verwijderen—gemengd met vier liter plantaardige olie toe aan een volle tank diesel. Hierdoor daalde het verbruik van P’s Citroën Berlingo van 7,6 liter naar 6,3 liter per 100 kilometer, en kon hij 130 kilometer verder rijden dan voorheen,goed voor een stijging van 15%.
OOK BIJ BENZINE
«Ook bij benzinewagens lukt het», gaat Dr. P verder. «Het is
alleen belangrijk dat je de juiste hoeveelheid aceton per liter brandstof toevoegt. Voor diesel is dit 1,5 milliliter per liter, voor benzine bedraagt de hoeveelheid 2,3 milliliter per liter. Anders is het effect amper voelbaar.»
Het geheim zit volgens Dr. P in de verbranding. «Aceton zorgt ervoor dat de spanning van de brandstof naar beneden wordt gedrukt. Hierdoor gaat de brandstof fijner en beter, en dus zuiniger verstuiven in de motor. Hierdoor verbruikt deze minder. Iedereen mag het van mij proberen — op eigen risico natuurlijk.»
ONWETTIG
«Allemaal goed en wel», reageertJoost Kaesemans van Febiac,de Belgische federatie van de automobielindustrie, «maar
wat die meneer doet, is onwettelijk. Op elke liter brandstof waarmee iemand zich op de openbare weg begeeft,moeten er accijnzen worden betaald. Of het nu gaat om aceton of voor mijn part frituurolie, dat maakt geen verschil. Hoe we dit kunnen traceren? Euhm... niet. Daarvoor is de hoeveelheid te klein. Ik hecht trouwens toch weinig geloof aan het verhaal.» Dirk Vanderzande, professor organische chemie aan de universiteit van Hasselt, lijkt wél overtuigd. «Het verhaal lijkt perfect aannemelijk omdat aceton een positief effect heeft op de verbranding van brandstoffen. De hoeveelheid aceton is zo klein dat - ongeacht het effect — de risico’s voor de wagen verwaarloosbaar zijn.»
Conclusie: proberen staat vrij, maar dan op eigen risico.
 
bron: HLN


17:03 Gepost door Tal | Permalink | Commentaren (1)

Commentaren

mr Ik heb reeds 1800Km met diesel en aceton achter de rug 25% minder verbruik lekker meegenomen

Gepost door: Lepierre | donderdag, 10 november 2005

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.