zondag, 23 april 2006

De mayonaisepot en de koffie..

Als de dingen in je leven je even allemaal te veel worden, als 24 uur in een dag niet meer genoeg tijd lijkt, denk dan eens aan dit bericht…

Een professor stond voor de klas om een les filosofie te geven. Hij had een aantal voorwerpen voor zich liggen. Toen de klas begon, nam hij zonder iets te zeggen de lege pot van de mayonaise en begon deze te vullen met golfballetjes. Toen deze hier helemaal mee gevuld was vroeg de professor aan zijn studenten of de pot nu helemaal vol was. Zij antwoordden van wel.

Toen nam de professor een doos met kralen en kiepte deze in de pot. Hij schudde lichtjes met de pot en de kralen rolden tussen de open plekken tussen de golfballetjes. Weer vroeg de professor aan zijn studenten of de pot nu vol was. Ze gaven weer eenzelfde antwoord;  ja, de pot is vol.

De professor nam nu een doos met zand en kiepte dit zand in de pot met golfballetjes en kralen. Natuurlijk vulde het zand alle ruimte op tussen de golfballetjes en de kralen. Weer vroeg de professor aan zijn studenten of de pot nu vol was: de studenten antwoordden van wel.

Van onder het bureau nam de professor nu twee koppen koffie en kiepte de hele inhoud van deze twee koppen koffie in de pot met golfballetjes, kralen en zand. De hele inhoud verdween in de pot. De koffie vulde de ruimte op tussen het zand. De studenten begonnen te lachen.

“Nu”, zei de professor, “nu wil ik dat jullie deze pot zien als jullie eigen leven. Deze pot gevuld met golfballetjes, kralen, zand en koffie, stelt namelijk het leven van een mens voor.”

“De golfballetjes zijn de belangrijke dingen in het leven: je familie, je kinderen, je geloof, je gezondheid en je favoriete bezigheden. Dingen die ervoor zorgen dat als er niets meer op de wereld was dan deze dingen, je leven toch gevuld zou zijn.”

”De kralen zijn de andere dingen die belangrijk zijn. Je werk, je huis, je auto. Het zand, dat staat voor de kleine dingetjes die belangrijk voor je zijn.”

”Als je het zand als eerste in de pot kiept en hem hiermee vult, is er geen plek meer voor de kralen of voor de golfballetjes.
Datzelfde geldt ook voor je eigen leven. Als je al je tijd en energie aan de kleine dingetjes besteedt, dan kun je nooit meer ruimte hebben voor de dingen die belangrijk voor je zijn.
Besteed aandacht aan de dingen die belangrijk voor je zijn. Speel bijvoorbeeld met je kinderen. Neem tijd voor een onderzoek voor je gezondheid zo nu en dan. Neem je partner mee uit eten. Doe nog iets leuks, er is altijd nog wel ergens tijd om het huis te poetsen of de prullenbak te repareren.”

”Zorg eerst voor de golfballetjes, de dingen die echt het allerbelangrijkste voor je zijn. Stel je prioriteiten. De rest is maar zand.”

Eén van de studenten steekt een vinger op en vraagt waar de twee koppen koffie in die pot dan voor zouden moeten staan.
De professor lacht en zegt de student dat ze daarmee een heel goede vraag heeft gesteld. “Ik wilde daarmee alleen nog maar weer eens aangeven en bevestigen, dat, hoe vol je leven ook mag zijn, er is altijd wel een plekje om samen met een vriend of een dierbare een kopje koffie te drinken."

NVDR. Voor alle duidelijkheid, bovenstaande tekst is NIET van mijn hand!!!! Ik kreeg dit in mijn mailbox en de auteur is mij, helaas, onbekend.

12:27 Gepost door Tal | Permalink | Commentaren (8)

Commentaren

*** heel juist Talleke
voor vrienden heb je altijd tijd hoe druk je leven ook mag zijn
groetjes

Gepost door: Borriquito | zondag, 23 april 2006

Reageren op dit commentaar

Mooi verhaal met een hele goeie moraal!
Zeg Talleke, heb gisteren in de krant gelezen dat Texas de hoofdact wordt op de Proms! Als dat waar is, ga ik zeker! Zin om mee te gaan?
Groetjes;-))

Gepost door: nicole | zondag, 23 april 2006

Reageren op dit commentaar

gewoon tijd maken dat telt en vooral voor d ekleine gewone dinges de slevens:-) geniet van het zonnetje talleke

Gepost door: willy | zondag, 23 april 2006

Reageren op dit commentaar

Talleke....ik word rood..... ik ben daarstraks als een van de eersten hier bij geweest, maar ik ben direct naar die petitie gegaan en lap....ik wou u hetvolgende zeggen....maak er nog een heel gezellige dag van....groetjes :-))))pepino
en gelukkig dat ik nu begon te twijfelen.....ik zal het nooit meer doen ....fijne groetjes :-)))))pepino

Gepost door: pepino | zondag, 23 april 2006

Reageren op dit commentaar

TALLEKE NOG EEN
VROLIJKE
AVOND
EN DAT
MET DIE
POT
IS HEEL
JUIST
GROETJES
MICKEY

Gepost door: mickey | zondag, 23 april 2006

Reageren op dit commentaar

inderdaad! Heel juist en heel mooi verwoord, zal dat niet rap vergeten!
Liefs en groetjes,
Inge

Gepost door: inge | zondag, 23 april 2006

Reageren op dit commentaar

mooi he Talleke slaapwel, knuffeltje viv

Gepost door: viv | zondag, 23 april 2006

Reageren op dit commentaar

idd da's waar...

Gepost door: Anne | maandag, 24 april 2006

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.