dinsdag, 15 augustus 2006

Woord v/d week: SNEVEN

 
CONTEXT:
De mobiele telefoon is al lang geëvolueerd tot een persoonlijk manusje-van-alles, dat nu makkelijk in de binnenzak past. Het apparaatje houdt, naast zijn vele andere functies, ook het banksaldo permanent bij, en zorgt ervoor dat eenvoudig draadloos kan worden betaald. Dag creditcard, vaarwel pinpas. En de chipknip SNEEFDE al voordat hij goed en wel was doorgebroken. Maar, verrassing, munten en biljetten zijn nog onverminderd populair.

BETEKENIS:
sneuvelen

UITSPRAAK:
[SNEE-vuhn]

WOORDFEIT:
Sneven betekent van oudsher letterlijk 'vallen', 'struikelen', 'sneuvelen'. In de loop der tijd is daar de betekenis 'ten val komen', 'ten onder gaan' bijgekomen.
Het woord behoort volgens Van Dale tot de zogenoemde "klanknabootsende groep woorden" die beginnen met sn, zoals snijden, snavel en snipperen. Al deze woorden hebben als grondbetekenis 'snijden, scherp', al is die bij sneven niet goed meer te herkennen.
Veel talen kennen groepen woorden die door bepaalde klankcombinaties associaties oproepen met de gebeurtenissen die die woorden uitdrukken; andere Nederlandse voorbeelden zijn zw- in zwaaien, zwieren en zwiepen, en kl- in klinken, klap en kletsen.
Bron: KriQ

10:12 Gepost door Tal | Permalink | Commentaren (1)

Commentaren

hmmm ik kan de link met de gsm niet leggen :s Sorry!

Gepost door: Anne | dinsdag, 15 augustus 2006

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.