zaterdag, 03 februari 2007

Woord v/d week: SPLIJTZWAM

CONTEXT:
De kinderen hebben u een gezamenlijk cadeau gegeven, dat geen cadeau is maar een giftige SPLIJTZWAM. Om de helft van een echtpaar uit te sluiten van een feestelijke familiedag gaat in tegen elke etiquette. Het is overigens niet uw taak om hiertegen te protesteren, maar die van uw man. Uw man moet het voor u opnemen tegenover zijn kinderen.

BETEKENIS:
iets wat verdeeldheid teweegbrengt

UITSPRAAK:
[SPLIJT-zwam]

WOORDFEIT:
Splijtzwam is een leenvertaling van de verouderde wetenschappelijke term Schizomycetes - een vroegere classificatie van wat we nu bacteriën noemen. Die organismen werden namelijk eerst beschouwd als planten, en wel zwammen, die zich konden delen en van elkaar konden afscheiden. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal noemt het volgende citaat uit 1881: "De splijtzwammen ..., die, in den laatsten tijd, zooveel van zich hebben doen spreken, zijn uiterst kleine, eencellige, staaf-vormige plantjes, die ... zich verbazend snel vermenigvuldigen."
Schizo- komt van het Griekse woord voor 'splijten' en in mycetes zit het Griekse woord voor 'paddestoel', mukès. De figuurlijke betekenis 'element dat verdeeldheid brengt' is al vroeg opgekomen en wordt tegenwoordig veelvuldig gebruikt.

Bron: KriQ

15:39 Gepost door Tal | Permalink | Commentaren (2)

Commentaren

Hoi! Even nog over je avondje...nou...zeg maar nachtje uit! Het was dus FUNNNNNNN! Leuk toch....je komt weer in je ouwe doen hè...super! :-))) Lekker van genieten hoor meid!
Ik hou niet van die zoete drankjes, maar voor jou als liefhebber daarvan zal het wel goed te pruimen zijn geweest zeker! hahahahahahhahaaa! En...ga je Greta's idee overnemen...uitstapje naar Bachte-Maria-nog wat? hihihihi! Als je dan maar weer thuis komt hè! hahahahahhahhhaaa! En géén splijtzwam in je hoofd krijgt na afloop! hahahahahahaha!
Fijne avond nog Talleke! En morgen pyamadag hè! ;-)))
Lieve groetjessssssssssssss!

Gepost door: mizzD | zaterdag, 03 februari 2007

Reageren op dit commentaar

Talleke, Ik vind de jenevers van Filliers ook lekker, al heb ik hem liever puur natuur. Jan Filliers, de grote baas is trouwens een stadsgenoot en oude schoolkamaraad van mij.
Gelukkig heb jij er geen grote kater aan over gehouden.
Groetjes.

Gepost door: Piet | zaterdag, 03 februari 2007

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.