maandag, 05 maart 2007

Woord v/d week: FILIPPICA

CONTEXT:
Wereldberoemd werd ze dankzij haar in meer dan dertig landen vertaalde boeken als 'Een man' en 'Insjallah', grote romans waarmee ze bewees in de eerste plaats een belangrijk schrijver te zijn. Omstreden was ze de afgelopen jaren vanwege haar FILIPPICA tegen de (radicale) moslims.

BETEKENIS:
felle strafrede tegen iets of iemand

UITSPRAAK:
[fie-LIP-pie-ka]

WOORDFEIT:
Het woord filippica gaat terug op een eigennaam, namelijk die van Philippus II, die in de vierde eeuw voor Christus koning van Macedonië was. De Atheense redenaar Demosthenes beschouwde hem als een gevaarlijk man en ging in zijn redevoeringen flink tegen hem tekeer. In het Latijn werd zo'n redevoering van Demosthenes oratio philippica genoemd. In de loop van de tijd is het woord meer algemeen 'strafrede' of 'tirade' gaan betekenen.

Bron: KriQ

12:45 Gepost door Tal | Permalink | Commentaren (3)

Commentaren

elaba dit postje is gekomen via de planning dus :D
ik hoop dat de verhuis vlot verloopt en dat je momenteel volop aan 't decoreren bent, maak er een warm nestje van Talleke... tot één van dezer :D

Gepost door: Blah | maandag, 05 maart 2007

Reageren op dit commentaar

Dit is er weer eentje... waar ik nog nooooit van had gehoord. Ik zal ze zelf ook nooit houden denk ik....al schrijf ik soms ellenlange stukken, mondeling ben ik niet zo lang van stof! En zéker geen filippica's...hoewel ik me soms wel eens aan dingen erger en dan doordraaf! Zou dat het dan zijn??? :-))))
Ben benieuwd of alles vlotjes is verlopen bij jou hoor...kijk uit naar je eerstvolgende 'live-postje'...! :-)))
Lieve groetjesssssssssss!

Gepost door: mizzD | maandag, 05 maart 2007

Reageren op dit commentaar

talleke...het is lang geleden dat ik nog op blogjes ben geweest,maar nu een dagje verlof genomen en eerst de blogjes,en ik kom zeker nog terug lievertje,het is zo leuk op tijd eens bij te komen lezen,we leren elke dag nog bij....heel veel liefs..en een fijne dag verder..groetjes talleke en kusje

Gepost door: mammytje | dinsdag, 06 maart 2007

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.