maandag, 19 maart 2007

Woord v/d week: PROGENITUUR

CONTEXT:
Mijn vader hield in de jaren dertig van de vorige eeuw de geboortecijfers bij van Brabant en Limburg, waar een rooms gezin gemiddeld acht, negen kinderen telde. Wat kon het protestantse noorden met z'n krenterige PROGENITUUR daar dan in godsnaam tegenover stellen? "Als tweederde van alle Nederlanders morgen de mis verplicht wil stellen", heb ik hem weleens horen verzuchten, "dan hangen we." Dank zij de Vaticaanse Concilies, mgr. Beckers, mgr. Bär en mgr. Muskens is katholiek Nederland gelukkig bijtijds tot bezinning gekomen.

BETEKENIS:
nakomelingen

UITSPRAAK:
[pro-gee-nie-TUUR]

WOORDFEIT:
Progenituur is een vernederlandsing van het Franse progéniture. Het gaat terug op het Latijnse werkwoord progignere 'verwekken, voortbrengen' (met het voltooid deelwoord progenitum). Daarin zit het werkwoord gignere, dat ook 'voortbrengen' betekent; pro moet waarschijnlijk als 'verder' worden geïnterpreteerd.

Bron: KriQ

18:30 Gepost door Tal | Permalink | Commentaren (4)

Commentaren

Weeral iets bijgeleerd zie. Die veertien dagen zothuis in Geel hebben mij goed gedaan.

Gepost door: gidsjoris | maandag, 19 maart 2007

Reageren op dit commentaar

Lijkt me een woord... dat toch niet al te veel gebruikt wordt hoor! Wij zijn trouwens niet katholiek, maar dat werd wel veel gedacht, omdat wij ook met 8 kinderen in het gezin waren. :-) Maar vroeger zag je veel meer grote gezinnen dan nu hè...de anticonceptiemiddelen zijn een stuk beter geworden. Vroeger had je vooral "op tijd de kerk uit"...en ja, mijn ouders waren dus niet kerks hè...vandaar! whahahahahahhahahhahahaa!
Lieve groetjesssssssssss!

Gepost door: mizzD | dinsdag, 20 maart 2007

Reageren op dit commentaar

*** Wat een woord :p Ziet er nog iets uit dat we wel eens bij Nederlands zouden kunnen leren, eigenlijk (maar dan nooit meer gebruiken ;))

Gepost door: Glenn | dinsdag, 20 maart 2007

Reageren op dit commentaar

een fijne dinsdag nog. groetjes

Gepost door: sylvie | dinsdag, 20 maart 2007

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.