zaterdag, 24 maart 2007

Woord v/d week: FACSIMILE

CONTEXT:
De vroegere Lenin-scheepswerf heet nu gewoon Stoczna Gdansk, maar iedere stap die Lech Walesa zette, is hier in de herinnering gebeiteld. De periode rond 1980 was de glorieuze Solidaritijd, maar in het museum dat enkele jaren geleden open ging, kom je er al snel achter dat er veel meer is om te onthouden. Het toegangskaartje is een FACSIMILE van een voedselbonnenkaart, er is een anno jaren zeventig ingerichte kruidenierszaak met overal briefjes: 'Op!', 'In reparatie!' en 'Morgen misschien weer voorradig!'.

BETEKENIS:
reproductie van een tekst of kunstwerk

UITSPRAAK:
[fak-SIE-mie-lee]

WOORDFEIT:
Het woord facsimile is in feite een Latijns zinnetje van twee woorden: fac simile, dat 'maak gelijk' betekent. Een facsimile is een heel precieze reproductie, bijvoorbeeld van een oude prent, een landkaart, of een manuscript. Veel oude teksten zijn zo zeldzaam dat ze onbetaalbaar en nauwelijks toegankelijk zijn. Soms wordt er dan een facsimile gemaakt. Omdat deze er net zo uitziet als het origineel kan zo'n exemplaar prima gebruikt worden voor studiedoeleinden.
Het woord fax is een verkorting van facsimile.

Bron: KriQ

16:45 Gepost door Tal | Permalink | Commentaren (1)

Commentaren

heb weeral wat bijgeleerd het is logisch, je moet er toch maar aan denken. Dank u voor dit lesje. Wedden dat je morgen wakker wordt in een straaljager?

Gepost door: gidsjoris | zaterdag, 24 maart 2007

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.