zondag, 01 april 2007

Woord v/d week: SCHERVENGERICHT

CONTEXT:
Een decennium geleden zou Fallaci dit gezelschap hebben gemeden, maar de onlangs aan kanker gestorven schrijfster had weinig linkse vrienden meer over. Als reactie op 9/11 had zij haar zelfgekozen retraite verlaten en een woedende trilogie geschreven tegen de islam en zijn radicale vertegenwoordigers. De boeken kwamen haar te staan op doodsbedreigingen, smaadprocessen en SCHERVENGERICHTEN in diverse Europese landen.

BETEKENIS:
represaillemaatregelen binnen een bepaalde gemeenschap, het opzettelijk mijden van iemand

UITSPRAAK:
[SCHER-vuhn-guh-richt]

WOORDFEIT:
In het oude Athene was een schervengericht een methode om staatsgevaarlijke personen te verbannen (gericht betekent 'recht, rechtspraak'). Eens in de zoveel tijd kreeg elke burger een potscherf waarop hij de naam van een persoon kon schrijven die hij als staatsgevaarlijk beschouwde. Wie meer dan zesduizend stemmen tegen zich had, werd voor tien jaar verbannen. Een ander woord hiervoor is ostracisme (van het Griekse ostrakon 'scherf').
In figuurlijke zin kan schervengericht min of meer hetzelfde betekenen als volksgericht: 'represaillemaatregelen door een (kleine) gemeenschap ten opzichte van iemand uit haar midden die naar haar oordeel verkeerd heeft gehandeld'. Hieraan kan op vele manieren invulling worden gegeven, bijvoorbeeld door (het contact met) zo iemand doelbewust te mijden.

Bron: KriQ

13:01 Gepost door Tal | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.