woensdag, 11 april 2007

«Een beetje vuil maakt gelukkig»

Dit artikel las ik onlangs in de Metro!!!!

Das nu echt eens goed nieuws voor mij sé...Wie systematisch elk stofvlokje elimineert en elk sprietje onkruid verwijdert, houdt daar best mee op: een beetje vuil in huis en tuin maakt mensen gelukkig. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Bristol, zo schrijft de Sunday Times...

De lente is in het land en dat weten ook ijverige huismannen en -vrouwen. Overal zie je gordijnen buiten wapperen en tafels op de stoelen staan: tijd voor de grote lenteschoonmaak!

Toch is het volgens Britse onderzoekers beter om niet elk pluisje op je pad uit de weg te ruimen. Eén van de bacteriën in stof en tuinaarde, de Mycobacterium vaccae, veroorzaakt immers een gelukzalig gevoel. Wie te grondig poetst en schrobt, jaagt echter ook die bacterie het huis uit.

De M vaccae heeft een uitwerking op de hersenen die vergelijkbaar is met het effect van antidepressiva. De bacterie stimuleert namelijk het immuunsysteem van het lichaam waardoor bepaalde hersencellen worden aangezet tot het produceren van meer serotonine, het hormoon dat wordt geassocieerd met een goed gevoel.

«Onze studie geeft ons een beter inzicht in de manier waarop het lichaam communiceert met de geest en maakt duidelijk dat een goed functionerend immuunsysteem belangrijk is voor onze geestelijke gezondheid», zegt Chris Lowrey van de universiteit van Bristol. «Je kan je dan ook afvragen of we ons niet vaker in het vuil zouden moeten wentelen.»

Het nieuwe onderzoek sluit aan bij eerdere studies die al aantoonden dat kinderen die opgroeien in een superhygiënische omgeving daar veel nadelen van ondervinden. Wie immers op jeugdige leeftijd al is blootgesteld aan microben, ontwikkelt een beter immuunsysteem.

Bron: Metro
 
Voilà, nu hoor je het ook eens van een ander!!!

13:35 Gepost door Tal | Permalink | Commentaren (5)

Commentaren

talleke...goede middag Volledig akkoord met uw laatste alinea...je moet uw weerstand opbouwen ! Hier zijn we bezig aan de laatste loodjes...na de drukke renovatiewerken...nog een vrolijke bacterievolle dag ...groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | woensdag, 11 april 2007

Reageren op dit commentaar

"DIEPE ZUCHT" Da's ne posting naar mijn hart sé !
Hihihihihi, groetjes;-)

Gepost door: nicole | woensdag, 11 april 2007

Reageren op dit commentaar

awel dat vidn ik nu eens goed zene!
vele groetjes

Gepost door: sylvie | woensdag, 11 april 2007

Reageren op dit commentaar

:-) daarom dat ik zo weinig mogelijk kuis
is veel te vermoeiend ook :-)
fijne avond nog Talleke
groetjes

Gepost door: Borriquito | woensdag, 11 april 2007

Reageren op dit commentaar

Hè,hè, da's nog eens een nieuw inzicht! Ik roep dat al jaren, waar wij als kind sliepen, slopen de muisjes ook rond, op de zolder bij memé. Stof genoeg daar, maar wij hebben geen astma, of allergieën zoals zoveel van die klein mannekes tegenwoordig!
Hihi, als iemand zegt dat er stof op uw kast ligt kan je tegenwoordig antwoorden, ja, maar ik ben zo gelukkig hé!!

Gepost door: Jientje | woensdag, 11 april 2007

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.