zaterdag, 09 juni 2007

Woord v/d week: HOAX

CONTEXT:
De Grote Donorshow van BNN blijkt een grote HOAX te zijn. Aan het einde bleek dat de gever van de nier een actrice was. De donorpatiënten waren wel echt, maar wisten van tevoren dat ze geen nier zouden ontvangen. Ze deden mee aan het programma om aandacht te vragen voor het probleem.

BETEKENIS:
nepwaarschuwing of -nieuwsbericht

UITSPRAAK:
[HOOKS]

WOORDFEIT:
Het Engelse hoax is ontstaan als werkwoord: 'bedriegen'. Later werd er het zelfstandig naamwoord hoaxer bij gevormd, maar tegenwoordig is de vorm hoax weer gebruikelijker. De bron van het woord zou hocus pocus kunnen zijn.
Een hoax is een opzettelijk verspreid en vaak ingenieus bedacht bericht dat gebruikmaakt van goedgelovigheid en het best werkt bij onderwerpen die snel verontwaardiging wekken. Een bekende recente hoax was een uitzending van de RTBF waarin werd gemeld dat Vlaanderen zich onafhankelijk had verklaard. Ook dat bericht zorgde voor wereldwijde ophef.
Het vaakst slaat hoax op e-mails die bijvoorbeeld (onechte) viruswaarschuwingen of bedelbrieven bevatten. Het doorsturen daarvan wordt bepaald niet gewaardeerd.

Bron: KriQ

NVDR. Met véél nadruk op die laatste zin!!!!

10:00 Gepost door Tal | Permalink | Commentaren (4)

Commentaren

Nee...inderdaad... ik doe uit principe niet mee aan geen enkele kettingbrief! Die delte ik meteen! Heb ik eens meteen een berichtje van een vriendin gedelete...die had ze onderaan zo'n kettingbrief gezet...tja...zover lees ik helemaal niet! hahahahahahahhahahaaaaa!
Pas weer zo'n mail...moest je doorsturen aan 18 (!!!) adressen, want dan werd je msn-mannetje oranje en als ie niet oranje werd, dan moest je ervoor gaan betalen...pffffff! Dat mannetje is altijd al oranje...welke domme mensen trappen daar toch in hè? Thanx God for dat grote zwarte kruisje in de bovenste balk van m'n mailbox! hahahahhahaaa!
Maar die hoax van een donorshow vond ik wel gaaf! Het gewenste effect was er even, maar wordt nu weer platgewalst door ellenlange politieke kamerdiscussies...pffff!
Fijn weekend hè Talleke!
Lieve groetjesssssssssssssss!

Gepost door: mizzD | zaterdag, 09 juni 2007

Reageren op dit commentaar

Hey Talleke;-) Hier worden kettingbrieven ook niet op prijs gesteld !
Komen bijlezen, fijn hoe je genoten hebt van je wellness dag....minder fijn is het nieuws over Indy...Ik mag er niet aan denken.
Dikke knuffel hé;-)

Gepost door: nicole | zaterdag, 09 juni 2007

Reageren op dit commentaar

Nog een fijn weekend gewenst.

Gepost door: stropke | zaterdag, 09 juni 2007

Reageren op dit commentaar

Hee hadden die hollanders de wereld niet mooi tuk
kon er wel om lachen,

een ketting brief zit ik nu niet echt op te wachten
stuur ze gewoon terug.wat moet ik met die troep,toch

mooi weekend Talleke

liefs AJ

Gepost door: Liefs AJ | zaterdag, 09 juni 2007

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.