vrijdag, 07 september 2007

Woord v/d week: HAAIBAAI

CONTEXT:
Even later stond hij op een parkeerplaats Armanipakken te passen. Het is de K-factor, besloten we, een onbeduidende factor, maar oplichters hebben het onmiddellijk in de gaten: we zijn kneusjes, we laten ons dingen aansmeren. Een vrouw zou het nooit overkomen, en de meeste mannen met de K-factor zitten veilig opgeborgen in een huwelijk en gaan met hun vrouw winkelen, maar als je, zoals wij, los rondloopt, gaat het mis. We moeten een vrouw hebben, een HAAIBAAI. En als dat niet lukt maar hardere maatregelen.

BETEKENIS:
pinnige, assertieve vrouw

UITSPRAAK:
[HAAI-baai]

WOORDFEIT:
Volgens de naslagwerken is het woord haaibaai (vroeger ook heibei) klanknabootsend gevormd. Maar welke klanken er dan worden nagebootst, is niet duidelijk. Het Woordenboek van platte taal (2007) zegt erover: "rijmend gevormd; de klanken verbeelden de vinnigheid".
Zeker is dat er ook een werkwoord heibeien (of haaibaaien) heeft bestaan. Misschien is er een verband met heien of met beieren, maar dat zijn wilde speculaties.

Bron: KriQ

21:45 Gepost door Tal | Permalink | Commentaren (4)

Commentaren

Haai, Baai, Talleke... mag het nog iets meer zijn ook? EEN DIKKE WAFEL à la MAX???? Je weet niet wat je eet hoor! mmmmmmmmmmmmmm.... lekker!
Groetjes,
baaibaai ;-)

Gepost door: lucretia | vrijdag, 07 september 2007

Reageren op dit commentaar

mjammie... http://www.etablissementmax.be/
lekkerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Gepost door: lucretia | vrijdag, 07 september 2007

Reageren op dit commentaar

Djeezes... wie heeft dié oorsprong verzonnen...HAAI BAAI...dat is gewoon van HI en BYE...het is een vrouw die zich niks laat zeggen en komt en gaat wanneer zij dat wil dus bijvoorbeeld. Heibeien...hoe komen ze erop?? hahahaha!
Dat woord wordt hier nog héél veel gebruikt hoor...bij jullie niet??
Lieve groetjessssssssssss!

Gepost door: mizzD | vrijdag, 07 september 2007

Reageren op dit commentaar

Bezoek uit het Hageland Uw blog is gewoon prachtig en uitnodigend om zeker nog terug te komen. Nog een prettig weekend ! Groetjes en tot blog.

Gepost door: Tuingenieter | zaterdag, 08 september 2007

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.