maandag, 17 september 2007

Woord v/d week: BIMBOFICATIE

CONTEXT:
In een epiloog op Beperkt Houdbaar introduceert Sunny Bergman een stichting die Onbeperkt Houdbaar heet en een manifest tegen de 'BIMBOFICATIE'. Tijdschriften moeten hun lezeressen waarschuwen voor de schade die photoshoppen kan toebrengen aan het vrouwelijke zelfbeeld.

BETEKENIS:
het 'tot lekker wijf maken'

UITSPRAAK:
[bim-bo-fie-KA-(t)sie]

WOORDFEIT:
Bimbo is een Engels jargonwoord; het wordt soms voor 'leeghoofd' gebruikt, soms voor 'lekker ding', en vaak voor de combinatie daarvan. In het Nederlands betekent het volgens de grote Van Dale (2005): "vrouw die voldoet aan een ordinair geacht schoonheidsideaal, zoals blond haar en grote borsten".
Het woord komt uit het Italiaans: bimbo betekent '(jongens)baby' (de vrouwelijke variant is bimba). Volgens de Engelse Wikipedia en www.etymonline.com sloeg bimbo aanvankelijk alleen op (domme) mannen; pas later ging het over op domme en/of aantrekkelijke vrouwen.
Het achtervoegsel -ficatie ('het maken tot ...') komt van het Latijnse werkwoord facere 'maken, vervaardigen'.

Bron: KriQ

01:45 Gepost door Tal | Permalink | Commentaren (4)

Commentaren

Ah ja! Wat een bimbo is weet ik wel...maar van dit woord had ik nog nooit gehoord hoor...die is nog maar pas verzonnen denk ik...door al die commotie die er rond dat onderwerp is ontstaan met die plastische chirurgie die de spuigaten uitloopt!
Enfin...aan mijn lijf geen polonaise...perfectie wat dit betreft hou ik niet van...zouden we allemaal net van die gummi etalagepoppen zijn...getsie.
Lieve groetjessssssssss!

Gepost door: mizzD | maandag, 17 september 2007

Reageren op dit commentaar

opgevallen? na ja... opgevallen.... ik zie dat de kolommen iets verander zijn... Blogtrieneke is echt gegroeid op een dag tijd en haar kooi is ook al groter geworden.... Naj, Blogtrieneke wordt dan toch een hele trien?
Groetjes

Gepost door: Sebastian | maandag, 17 september 2007

Reageren op dit commentaar

^^ Hééj
Sorry dat dit niet over je tesktje gaat ;)

Maar ik heb gezien dat je mijn laatste tekstje altijd op je blog hebt staan mag ik dat ook bij jou doen?

Maar jah,

XX Astridje

Gepost door: Astridje | maandag, 17 september 2007

Reageren op dit commentaar

dag Talleke vaak wordt iets maar al te gauw uit hun context gerukt. aardige taalspelletjes houdt u hier. maar u speelt wel meer met woorden he?! groet.

Gepost door: Chili & Pepper | maandag, 17 september 2007

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.