zondag, 11 november 2007

Woord v/d week: BROUILLE

CONTEXT:
Oud-hasjhandelaar Steve Brown heeft zijn jarenlange vete met misdaadjournalist Peter R. de Vries woensdagavond nieuw leven ingeblazen door hem in Amsterdam op straat aan te vallen. Brown schopte de SBS-reporter toen hij bij de Melkweg naar binnen wilde voor een bezoek aan 'De avond van het spannende boek'. Brown vecht een langlopende BROUILLE uit met de misdaadverslaggever.

BETEKENIS:
(langdurige toestand van) onenigheid

UITSPRAAK:
[BROE-juh]

WOORDFEIT:
Brouille is een uit het Frans geleend zelfstandig naamwoord. Het hoort bij het werkwoord brouiller 'vermengen, verknoeien', dat is afgeleid van brou 'bouillon, schuim, modder' (kortom: 'een of ander mengsel'). Dit komt van een Middellatijns werkwoord brodiculare of brodicare, dat waarschijnlijk van Germaanse oorsprong is (men vermoedt van een woord brutha 'bouillon, aftreksel').
Het Franse werkwoord brouiller is al in de zestiende eeuw in het Nederlands overgenomen als brouilleren. Vooral het voltooid deelwoord is bekend: je kunt met iemand gebrouilleerd zijn ('ruzie met elkaar hebben, niets meer van elkaar willen weten').

Bron: KriQ

09:48 Gepost door Tal | Permalink | Commentaren (3)

Commentaren

oei... gelukkig hebben wij geen langlopende brouille. Allé, 'k zou niet weten waarom ook. Met iemand als jij kan je toch geen Brouille hebben hé; jij bent zo'n zottetrien... ik zou in de lach schieten als we ruziemaken. :-) 't Zou rap gedaan zijn dan!
Toedeloe... enne... misschien tot waar je woont??
Duwdekeeropdiemailknop...

Gepost door: lucretia | zondag, 11 november 2007

Reageren op dit commentaar

Hmm... ja...'gebrouilleerd zijn van elkaar'...dat gebruiken wij nog wel ja! Maar dat enkele woord brouille niet hoor!
Lieve groetjesssssssss!

Gepost door: mizzD herself | zondag, 11 november 2007

Reageren op dit commentaar

Dag Talleke Dat woord kende ik nog niet. Ik hoop dat ik het niet hoef te gebruiken :-)

Gepost door: Joke | maandag, 12 november 2007

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.