woensdag, 21 november 2007

Woord v/d week: NOMINALISATIE

CONTEXT:
Als hulpmiddel voor formulierenmakers is al de website www.begrijpelijkeformulieren.nl opgezet. Ze bevat maar liefst dertig, merendeels zinnige regels voor bevattelijk taalgebruik. Helaas is de formulering niet altijd glashelder. Zelfs sommige bewindslieden - ik noem geen namen - zullen denkelijk niet doorhebben wat ze aanmoeten met "vermijd NOMINALISATIES" (regel 19) en "vermijd tangconstructies" (12).

BETEKENIS:
het gebruik van een zelfstandig naamwoord in plaats van een werkwoord; naamwoordstijl

UITSPRAAK:
[no-mie-na-lie-ZA-(t)sie]

WOORDFEIT:
Nominalisatie is afgeleid van het Latijnse nomen. Dat betekent van oorsprong 'naam' (de woorden naam en nomen zijn familie van elkaar), maar is ook een grammaticale term; het Nederlands gebruikt daarvoor sinds 1624 de leenvertaling naamwoord, of iets specifieker: zelfstandig naamwoord.
Nominalisatie, of naamwoordstijl, slaat op een schrijfstijl met veel zelfstandige naamwoorden en weinig vervoegde werkwoorden (persoonsvormen), waardoor de tekst erg stijf overkomt. Zo zitten er drie 'verzelfstandigde' werkwoorden in de zin 'De stijging van de zeespiegel houdt verband met het smelten van het poolijs door de aanhoudende opwarming van de aarde.' Vaak kan dat vlotter worden geformuleerd: 'Doordat de aarde steeds verder opwarmt, smelt het poolijs en stijgt de zeespiegel.' 0

Bron: KriQ

16:45 Gepost door Tal | Permalink | Commentaren (2)

Commentaren

Het tot mij nemen... van deze interessante uiteenzetting heeft mijn weten weer verder gemaximaliseerd! (zoiets? is het toch?) hahahaha!
Lieve groetjessssssssss!

Gepost door: mizzD | donderdag, 22 november 2007

Reageren op dit commentaar

@ MizzD Dat hebt u absoluut goed ingeschat!!!
;-))

Gepost door: Talleke | donderdag, 22 november 2007

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.