zondag, 25 november 2007

Woord v/d week: ZWITSERLEVENGEVOEL

CONTEXT:
AH had tv-commercials die producten aanprezen alsof ze een hart en een ziel hadden of door Albert Heijn persoonlijk geproefd waren. "Onze Spaanse Reservawijnen hebben minstens een jaar liggen rijpen in eikenhouten vaten. En het lekkere is dat je dat een beetje kan proeven ook." Dat was er eentje, met veel ZWITSERLEVENGEVOEL ingesproken door Bram van der Vlugt. Overigens, op de site reclamearsenaal.nl zijn deze filmpjes allemaal nog te zien.

BETEKENIS:
gevoel van zorgeloos leven, onbekommerd genieten (vaak in financiële zin)

UITSPRAAK:
[ZWIT-suhr-lee-vuhn-guh-voel]

WOORDFEIT:
De verzekeringsmaatschappij Zwitserleven, bekend van haar pensioenverzekeringen, maakt sinds begin jaren tachtig reclames waarin wordt gesproken van 'het Zwitserlevengevoel'. Dat wordt vooral geassocieerd met een (in financieel opzicht) onbezorgde oude dag. Sinds een paar jaar wordt het algemener gebruikt en kun je ook een zwitserlevengevoel (met kleine letter) hebben zonder bij Zwitserleven verzekerd te zijn.
Dit woord is in 2005 in de grote Van Dale opgenomen, en het is ook het laatste trefwoord in De Dikke Drieduizend Dicteewoorden.

Bron: KriQ

10:15 Gepost door Tal | Permalink | Commentaren (3)

Commentaren

=) Aan mijn blogje word gewerkt zenne ;-)

xxx

Gepost door: Astridje | zondag, 25 november 2007

Reageren op dit commentaar

Ha! Stom hè, wat een invloed reclame toch heeft op alles...zelfs onze taal wordt er mee 'verrijkt'!
Mooie BreinFoodjes weer hieronder...die in het kader vind ik vooral erg goed... maar als ik dat voorval met dingske in dat licht zie...nee, ze zou nóóit hebben kunnen doen of dát de bedoeling was, die plens water over zich heen! whahahahahahhahahaa!
Enfin...verkeer jij maar lekker verder hè...het werd tijd voor een beetje joy, fun and happiness in jouw leven! :-)))
Lieve groetjesssssssssssssss!

Gepost door: mizzD | zondag, 25 november 2007

Reageren op dit commentaar

Talleke, Ik heb daarnet de avonturen van jij en Dingske gelezen en ik heb ferm moeten lachen. Als de blogdametjes samen op stap gaan en valt er altijd wel iets te beleven.
Veel groetjes.

Gepost door: Piet | maandag, 26 november 2007

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.