zaterdag, 10 mei 2008

Woord v/d week: GYMNOSOFIST

CONTEXT:
Aldus hebben we vier verschillende Vertaliaanse strategieën gehad, maar het raarste is nog wel dat de titel al die jaren hetzelfde is gebleven, Piet de Smeerpoets. Terwijl Peter in het Duits helemaal niet zo'n smeerpoets was. Het is meer een GYMNOSOFIST die uit pure wereldverzaking zijn nagels en zijn haren niet meer knipt. Piet de Ragebol is het meer of Rasta Pietje. Of weet iemand een betere vertaling voor de volgende ronde van de Struwwelpeter in de Vertaliaanse carrousel?

BETEKENIS:
filosoof die uit overtuiging geen kleren draagt

UITSPRAAK:
[gim-no-so-FIST]

WOORDFEIT:
Het woord gymnosofist bestaat uit gumnos 'naakt' en sophistès 'filosoof, denker'. Met gumnosophistai werd in de Griekse Oudheid een groep Indische filosofen aangeduid die zeer sober leefde. Zelfs kleding en voedsel vonden zij te veel luxe; vandaar dat zij naakt leefden. (Zie voor meer informatie over deze groep bij de Wikipedia)

Bron: KriQ

12:32 Gepost door Tal | Permalink | Commentaren (1)

Commentaren

Allemachtig... wat een woord...nog nooit van gehoord! ( dat rijmt! hahaha!) De context waar het uit wordt gehaald vind ik ook al behoorlijk ingewikkeld...hmm...zou ik een zonnesteek hebben?? :-)))))
Lieve groetjessssss!

Gepost door: mizzD | zaterdag, 10 mei 2008

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.