dinsdag, 20 mei 2008

Woord v/d week: BERENGEUR

CONTEXT:
Per jaar worden in Nederland bij 10 miljoen biggen de balletjes verwijderd; in heel Europa worden jaarlijks 100 miljoen biggen gecastreerd. De ingreep gebeurt om te voorkomen dat het vlees bij bereiding een zogenaamde BERENGEUR afgeeft en gaat stinken. Maar nu wijst onderzoek van Wageningen Universiteit uit dat de geur amper voorkomt en dat mensen het nauwelijks herkennen en waarnemen.

BETEKENIS:
onaangename geur in het vlees van varkens

UITSPRAAK:
[BEE-ruhn-geur]

WOORDFEIT:
Wat berengeur precies is, wordt hierboven al uitgelegd. Maar wat heeft een beer nu met een varken te maken?
Een beer is een mannetjesvarken (en een zeug is het vrouwtje; zie ook deze lijst met verschillende woorden voor één diersoort). Dit woord beer is niet hetzelfde als de beer (bruine beer, ijsbeer e.d.) die we uit de dierentuin kennen. Wel is het verwant met het Engelse boar 'everzwijn'. Dit is typisch een woord dat etymologen een 'substraatwoord' noemen: een woord dat al in de woordenschat van de inheemse bevolking zat voordat zich in deze streken sprekers van Indo-Europese talen vestigden. Behalve 'mannetjesvarken' heeft beer nog een aantal bouwkundige betekenissen - waaronder 'steunbeer'.
Er is overigens nóg een woord beer, dat 'uitwerpselen' betekent, maar dat is alleen nog in gebruik in het woord beerput.

Bron: KriQ

NVDR. Om nog ff in zoölogische sferen te blijven Knipoog

17:41 Gepost door Tal | Permalink | Commentaren (4)

Commentaren

Hehe!! héél (zoö) logisch! :-) Dat een mannetjesvarken een beer heet dat wist ik, maar van die berengeur en dat castreren , dat wist ik niet! En al die tijd doen ze dat dus al voor niks? pfff...je leest steeds weer nieuwe misstanden uit die vleessector...een mens zou er vegetariër van worden! ;-)
Lieve groetjesssssssss!

Gepost door: mizzD | dinsdag, 20 mei 2008

Reageren op dit commentaar

weer wat bijgeleerd. Een beer wist ik ook.
Ze proberen al zolang dit te verbieden, maar tot op heden nog altijd erg veel leed tussen de beertjes. Verschrikkelijk vind ik dit.
groetjes viv en knuffel aan Indy

Gepost door: viv | dinsdag, 20 mei 2008

Reageren op dit commentaar

goh... ik ken een meisje die thuis een varkenskwekerij hebben en dat meisje deed dat als 'hobby' die balletjes verwijderen. Niks geen verdoving... ik geloofde mijn oren niet toen ze dat vertelde. Die beestekes krijsen dat het geen naam heeft...
Ik krijg het er koud van...

Gepost door: Lucretia | dinsdag, 20 mei 2008

Reageren op dit commentaar

heb dat ook eens "gehoord" op tv, gaat door merg en been!!!!
Ik begrijp sommige "mensen" echt niet!!! Ze moesten dat met hen ook maar eens doen...
Maar ach, dan denk ik aan de vrouwen die ook vreselijk verminkt worden als meisjes... pffffff, wat een vreselijke tradities bestaan er toch!!!
Soms valt het toch wel zwaar om deel uit te maken van datzelfde mensdom!!!!

Kon ik maar toveren.... géén leed meer!!!!

Gepost door: Talleke | woensdag, 21 mei 2008

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.