zaterdag, 27 september 2008

Woord v/d week: ASCETISME

CONTEXT:
Maar onderscheid maken ze niet graag in Groningen. Op de tentoonstelling hangt alles door elkaar, van islam tot boeddhisme, van vormen van naastenliefde tot fundamentalisme, van ASCETISME tot zelfkastijding. Veelal indringende foto's, dat zeker, maar zonder omschrijving, zonder informatie over de context. Zelf je conclusies trekken, luidt het devies.

BETEKENIS:
systematische onthouding van zintuiglijk genot uit religieuze overwegingen

UITSPRAAK:
[as-see-TIS-muh]

WOORDFEIT:
Ascetisme of ascese is de levenswijze van een asceet: iemand die uitermate sober leeft, dus zo min mogelijk eet en drinkt, en zich ook van andere vormen van genot onthoudt, als een middel tot zelfheiliging. In het oude Griekenland behelsde ascese aanvankelijk de training van atleten; het werd ook gebruikt in verband met oorlogvoering. Daarna werd het uitgebreid tot de beoefening van wijsheid, deugd, vroomheid, etc.
Het Griekse woord askètès, de bron van asceet, betekende oorspronkelijk 'iemand die zich serieus oefent in deugd'. Dit is een afleiding van het werkwoord askein 'oefenen, trainen'.

Bron: KriQ

19:14 Gepost door Tal | Permalink | Commentaren (1)

Commentaren

Goh... geen enkele reaktie? Dat verbaast me eigenlijk niet...de Belgen zijn bourgondiërs...dat is zo'n beetje het tegenovergestelde van asceten hè! ;-)))
Maar ik ben het gelukkig ook niet...als we zo af en toe niet mogen genieten, waarom zijn we dan hier hè!
Ik heb trouwens dát middel tot zelfheiliging niet nodig...ik doe gewoon de taaldrops hier...woehahahahahhahahahahahhahahahahaa!!
Liefs!

Gepost door: mizzD | maandag, 29 september 2008

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.