vrijdag, 29 mei 2009

Woord v/d week: PAREIDOLIA

CONTEXT:
Ik had er nog nooit van gehoord maar sinds kort weet ik dat ik aan een alledaagse vorm van PAREIDOLIA lijd. U ook waarschijnlijk. Ik hoorde erover van een wetenschapper op tv die verklaarde waarom sommige mensen op Mars een menselijk gezicht menen te zien in een of andere rotsformatie, ten bewijze natuurlijk dat er daar leven is of dat de Marsmannetjes een of andere boodschap aan ons mensen wensen te sturen.

BETEKENIS:
de neiging ergens ten onrechte iets in te herkennen

UITSPRAAK:
[pa-rei-DO-lie-a]

WOORDFEIT:
Pareidolia of pareidolie is de neiging om ergens iets in te herkennen wat er (waarschijnlijk) niet in zit. Visuele voorbeelden daarvan zijn het bekendst - bijvoorbeeld het mannetje in de maan, het hierboven bedoelde gezicht op Mars of een vorm in een voorbijdrijvende wolk. Auditieve pareidolie bestaat ook, bijvoorbeeld het horen van boodschappen in muziek die achterstevoren wordt gedraaid.
Het woord pareidolie bestaat uit twee Griekse woorddelen: para 'naast' en eidolon 'beeld'.

Bron: KriQ

16:45 Gepost door Tal | Permalink | Commentaren (1)

Commentaren

Hmm... heb dat best heel erg...als ik maar lang genoeg ergens naar kijk, zie ik er echt wel wat in! Zelfs als ik met m'n ogen dicht in bed lig, zie ik soms in dat zwart dingen...lang geleden zag ik ineens zo heel duidelijk een baby...ik vroeg me af of dat wat te betekenen had maar ik zou niet weten wat dan! :-)
Fijn weekend hè meid, maak er wat van!
xxx

Gepost door: mizzD | vrijdag, 29 mei 2009

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.