zondag, 21 februari 2010

Woord v/d week: DEFAITISME

CONTEXT:
De films weerspiegelen het DEFAITISME dat ook bij de filmmakers zelf leeft. Het zijn zorgen over de wereld van nu die veel postapocalyptische films beïnvloedden, erkennen de makers.

BETEKENIS:
moedeloze stemming

UITSPRAAK:
[dee-fè-tis-muh]

WOORDFEIT:
De uitgebreide omschrijving die Van Dale geeft bij defaitisme is "mening dat het beter is de strijd of een onderneming te staken omdat men toch geen hoop op een overwinning of op welslagen meer heeft". Het woord is in de twintigste eeuw ontstaan in het Frans, uit défaite 'uitvlucht, nederlaag', letterlijk 'het niet handelen'. Het tweede deel van dit woord komt van het werkwoord faire, dat weer voortgekomen is uit het Latijnse facere 'maken, doen'.

Bron: Woordpost

22:29 Gepost door Tal | Permalink | Commentaren (1)

Commentaren

Hallo, Ja blijkbaar zijn er nog hé. Had ook niet gedacht dat er zoveel interesse zou zijn in dat soort hobby. Blijkbaar is het een rage aan het worden en dat kan alleen maar ten goede komen aan het behoud van de traditionele manier van corresponderen. Het is allemaal wel leuk om te wisselen van gedachten via de pc, maar een handgeschreven boodschap heeft toch nog altijd ietsje meer. Vandaar dat wij nu vol ongeduld uitkijken naar de komst van het eerste exemplaar...

Gepost door: Ardennenfan | maandag, 22 februari 2010

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.